Vad är Bitcoin?

Bitcoin var den första typen av valuta som kallades kryptovaluta, men vad är bitcoin egentligen? Syftet med bitcoin är likt alla valutor att kunna använda som betalningsmedel eller för att lagra värde. Men eftersom Bitcoin är en krytovaluta så skiljer den sig från traditionella valutor dvs “Fiatpengar”. Deras värde baseras enbart på att den institution (staten) som ger ut dessa pengar påstår att de är värda något. Bitcoin fungerar på ett liknande sätt men styrs helt och hållet av utbud och efterfrågan.

Intresserad av att köpa Bitcoin? Läs vår artikel ”Investera i Bitcoin 2020 (ultimata nybörjarguiden)” 

Bitcoin

Den största fördelen med Bitcoin är att dess transaktioner går direkt mellan användare och inte via någon tredjepart. I vanliga fall så är det banker som sköter transaktionen mellan två parter och då gärna tar en kostnad för detta. Med denna teknik behövs alltså tekniskt sett inte banken vid en överföring.

Bitcoin fungerar alltså perfekt för snabba överföringar av pengar mellan personer eller företag över hela världen. Ska du skicka pengar via banken idag till utlandet så blir du tvungen att vänta flera dagar, med bitcoin går det på någon timme. Vidare så är transaktionskostnaderna minimala om man jämför med vad det kostar med hjälp av diverse tredjeparter på marknaden idag.

Bitcoin har fått allt mer och mer uppmärksamhet i media allt eftersom värdet ökat explosionsartat under 2017. Det finns en utspridd oro kring att Bitcoin är mitt i en spekulativ bubbla som förr eller senare kommer spricka. Ha i åtanke att denna retorik även spreds när nivåerna 1/10 av dagens värde. Samtidigt finns en utbredd optimism för tekniken. Fler och fler ekonomer samt professorer har nu börjat uttrycka sig positivt angående valutan. Många tror att den ökning vi sett på senare tid endast är början av en uppgång.

Bitcoin-överföringar inte är anonyma. Den du köper bitcoin av vet vilken bitcoin-adress du använder och kan därefter följa dina bitcoin-transaktioner i blockkedjan som är helt öppen för vem som helst att läsa i all framtid. Det som inte finns i blockkedjan är personuppgifter (därför kallas Bitcoin för pseudonymt istället för anonymt) men det finns andra sätt att spåra detta, t.ex. genom att din internetleverantör lagrar din IP-adress.En kryptovaluta som passar för anonyma överföringar är Dash.

Hoppas att du känner att du fått svar på frågan ”Vad är bitcoin?”

Är du reda att köpa dina första bitcoins så kika gärna på vår guide ”Investera i Bitcoin 2020 (ultimata nybörjarguiden)”  Där går vi även igenom för och nackdelar med att investera i Bitcoin certifikat eller köpa egena Bitcoin.

investera i bitcoin
  • Skapa gratis konto

  • Investera i Bitcoin & Ethereum

  • Registrering med BankID

  • Slipp deklarera (ISK-konto)

GÅ TILL AVANZA