Bitcoin Certifikat vs Bitcoin

Söker man på nätet nu så verkar det ofta vara denna fråga som dyker upp ”Vad är bäst, att investera i Bitcoin eller köpa ett bitcoin certifikat?” Vi tänkte försöka bena ut detta lite och hoppas att vi kan hjälpa några av er som är lite nyare när det kommer till kryptovaluta.

Ett certifikatet är ett handelsinstrument som tas fram av ett finanshus eller institut och ditt certifikat kommer att följa priset för Bitcoin eller Ethereum utan att du själv behöver oroa dig över förvaring eller säkerhet. Bitcoin-certifikat och Ethereum-certifikat går att handla hos Avanza.

Bitcoin-certifikat

Bitcoin-certifikat & Ethereum-certifikat via Avanza

XBT-provider som är företaget som idag erbjuder Bitcoin-certifikat och Ethereum-certifikat hos Avanza. De köper kryptovaluta motsvarande den summa som du betalar för certifikat och när du vill sälja så säljer dem dessa för att lösa ut dig. För besväret så tar företaget via bankerna ut en avgift på 2.5% utöver den avgift som tex går till Avanza.

Vill du investera i certifikat för andra kryptovalutor än Bitcoin och Ethereum så rekommenderar vi plattformen eToro (Läs vår guide här) de erbjuder utöver Bitcoin-certifikat och Ethereum-certifikat även Ripple-certifikat, Neo-certifikat, Dash-certifikat och Litecoin-certifikat.

Alternativet till detta är alltså att helt enkelt köpa sig sina egna Bitcoin eller Ethereum, och om man sedan vill, växla till sig andra altcoins. Så fort du har pengarna i din digitala plånbok innebär att du nu slipper ha att göra med någon form av tredjepart och den enda personen som kan röra/riskera/kontrollera dessa pengar är du!

Vill lära dig mer om hur man kan köpa och investera i Bitcoin? Kolla in vår artikel ”Investera i Bitcoin 2020 (ultimata nybörjarguiden)

Men med frihet kommer ansvar, speciellt enligt skatteverket. Och om man ska göra rätt för sig så är man tvungen att deklarera varje avyttring av kapital (köp eller växling till fiat) samt varje byte/växling som skrev mellan altcoins. Idag verkar skatteverket inte fullt ut ha satt upp några tydliga riktlinjer för hur detta ska gå till,  så vi rekommenderar att alla håller sig på den säkra sidan genom att spara och dokumentera alla transaktioner och byten. Binance erbjuder dig som kund att exportera din orderhistorik i Excel vilket kan vara bra att ha till hands inför kommande deklaration.

Vill du läsa mer om så kika gärna på vår artikel ”Hur beskattas kryptovaluta.

För- och nackdelar med certifikat

 • Du är inte tvungen att deklarera manuellt

 • Du behöver inte tänka på förvaring & säkerhet

 • Du handlar enkelt via tex Avanza som erbjuder ISK-konto

 • Du slipper 30% vinstskatt med ISK

För- och nackdelar med kryptovaluta

 • Du får tillgång till kryptovalutor (Altcoins) som inte finns på certifikat-marknaden

 • Du får med säkerhet ta del av kommande “Forks”

 • Du kan utnyttja alla fördelar som blockkedjan erbjuder

 • Ej begränsad till öppentider och kan tradea 24/7

 • Deklarationen kan vara komplicerat för den som inte håller koll på sina transaktioner och byten (Läs mer)

 • Diverse växlingsavgifter vid köp av Bitcoin eller Ethereum.

 • Du är skyldig att skatta 30% i vinstskatt

 • Du behöver lagra din valuta i en digital plånbok